objektif

Fotoğraf Çekme Sanatı.

Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık

İlk olarak Genel anlamda

“fotoğraf çekmek”

konusu hakkında bir şeyler yazmak istiyorum

makine

Öncelikle ister dijital, isterse analog fotoğraf makinesi olsun, aslında fotoğrafı çeken cihaz değil, fotoğrafçının kendisidir. Bir fotoğraf, alelacele ve düşünmeden çekilmemelidir. En azından, mümkün olduğunca kafa yorularak çekilmelidir. Yani bir fotoğrafçı, çerçeveyi önce kafasında çekmeli, varsa senaryosunu oluşturmalı, ışık şartları ve zamanlamasını yapmalı ve ondan sonra deklanşöre basmalıdır.

Fotoğrafçılıkta diğer önemli bir unsur da sabretmektir. Sanat genel manada sabır isteyen bir uğraştır. Gerek bir tek fotoğraf olsun gerekse bir konu dahilinde çoklu çekim olsun iyi bir kare için sabretmemiz gerekir. Bazen bir gün boyunca istediğimiz tek bir kare bir elde edemeden onlarca resim çekebileceğimizi bilmemiz gerekir. Çok sayıda vasat resimler değil, istediğimiz kalitede 1-2  resim daha iyidir. Unutmamak gerekir ki en iyi fotoğraf doğru zamanda, doğru

yerde çekilir. Ancak fotoğrafı çekenin de doğru anda, doğru açıdan ve doğru makine ayarlamalarını yaparak deklanşöre basması şartı ile.

 

Fotoğrafta önce ekipman çok iyi olmalı. Peki ekipmanımız ne?
objektif

Önce bir fotoğraf makinesi olmazsa olmaz tabi ki. Bunun dışında bedenimiz de bir ekipmandır. Onu da iyi kullanmamız gerekir istediğimiz fotoğrafları alabilmek için. Onu ne kadar iyi tanıyor ve kullanabiliyorsak her yaptığımız işte o denli başarılı oluruz.

Son ekipmanımız da ışık. Fotoğraf bir ışık oyunudur demiş usta bir sanatçı. İyi fotoğrafı ancak uygun ışıkta çekebiliriz.

Bunların dışındaki bütün unsurlar teferruattır. Bu yüzden ister kompakt bir dijital, ister profesyonel bir DSLR makinamız olsun, öncelikle makinamızı iyi tanımalıyız, sınırlarını iyi bilmeliyiz. Hangi koşullarda hangi tepkileri verdiğini test etmeliyiz.

Fotoğraf sanatıyla meşgul olmak ve bundan zevk almak istiyorsak yapmamız gereken başka bir şey de temel fotoğraf terimlerine aşina olmak. Çünkü makinanın kullanım kılavuzunda, eğitici yazılarda veya fotoğrafla ilgili herhangi bir makalede bu terimler kullanılır. Bu temel terimler fotoğrafın alfabesidir. Bunları iyice anlayıp aralarındaki ilişkileri öğrenirsek, birçok insan için sıkıcı olan bu kavramlar yeni yeni çekilen fotoğraflarda ve profesyonellerin diyaloglarında karşımıza çıktıkça bizim için durum daha zevkli ve heyecanlı hale gelecektir. Bilmeniz gereken sadece birkaç terim, diyafram, enstantane, iso, kadraj, net alan derinliği vb.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir