Fotoğraf Sanatına Başlarken 2
Kullandığımız Fotoğraf Makinesini Tanımak
Merhabalar değerli fotoğraf severler.
Önceki yazımda belirttiğim gibi hepimiz iyi fotoğraf çekmenin peşindeyiz. Hangi makine konusunu ilk yazımda hallettik sanırım.
Gerek ekonomik açıdan, gerekse fotoğrafçılık konusundaki bilgi ve donanım durumumuza göre kendimize en uygun makineyi aldıktan sonra yapmamız gereken ilk ve en önemli şey kullandığımız bu fotoğraf makinesini ayrıntılı olarak tanımaktır. Artık hangi marka, hangi lens, hangi sensör, kaç megapiksel vs. gibi sorular yerine, elimdeki fotoğraf makinesinin özellikleri nelerdir, ve ben bu özelliklerin hangisini nerede kullanmalıyım sorularıyla uğraşmamız gerekir.
Kullandığınız fotoğraf makinesini ne kadar iyi tanırsanız, elde ettiğiniz sonuçlar da o denli güzel ve sizi mutlu eder tarzda olacaktır. Elinizdeki makine sınıfının en pahalı ve en çok özellikli makinesi olabilir, ancak; bu özellikleri uygun yerde kullanmasını bilmezseniz, çekilen fotoğraflar sizi tatmin etmeyecektir. Çoğu yeni başlayan arkadaşımızın yaptığı gibi, bir sürü para vererek en son modelini aldığınız teknoloji harikası olan fotoğraf makinenizi sadece otomatik ayarda kullanır hale gelirsiniz.
O nedenle aldığınız fotoğraf makinesinin kullanma kılavuzunu iyice okumalı ve tüm özelliklerini öğrenmelisiniz. Her markanın kendine özgü çekim ayarları vardır sizinkinin markası ve modeline göre bu ayarların neler olduğunu ve fotoğrafçılıkta bunların ne anmalara geldiğini bilmelisiniz. Ancak bunları gerçekleştirdikten sonra gerçek anlamada fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz. Manuel ayarlama (Otomatik olmayan elle fotoğrafı çekenin o anda kendi yaptığı ayalar) ile ne zaman ve hangi durumlarda hangi ayarları kullanmak gerekir bizzat deneyerek öğrenmek gerekir. İlk başlarda bu sıkıcı ve zevk vermeyen bir süreçtir. Ama bütün sanat dallarında olduğu gibi fotoğrafçılıkta da sabır çok önemlidir. İlk zamanlarda güzel fotoğraflar çıkmayabilir ama yılmadan manuel olarak çekimlere devam ekmek gerekir. Bu fotoğraf makinenizi tanımanız açısından çok önemlidir. Aynı marka ve modelden makinelerle yapılan çekimleri takip edebilirsiniz bu da çok faydalı olur. Beğendiğiniz fotoğraflar hangi ayarlarda çekilmiş bakıp, aynısını yapmaya çalışabilirsiniz.
Bu konuda bu kadar yeter sanırım Bayramınız Kutlu Olsun, bir sonraki yazımın konusu: “İyi bir fotoğraf çekebilmek neler yapmak gerekir?”
Güzel paylaşım için teşekkürler.
teşekkürler